vila i tid 468

- Kortkommandon förenklar och effektiviserar -
laptop1

I det flesta Operativstystem, Program, Funktioner och Appar finns ett antal Kortkommandon inbyggda. Dom finns där för att underlätta och förenkla användandet samtidigt som de hjälper oss att bli effektivare och spara tid.

Många av oss sitter framför tangentbordet stora delar av vår tid, både under arbetstid eller skoltid och på vår fritid. Dom allra flesta gör även samma saker upprepade gånger.

Tänk att du sitter och skriver t.ex en rapport till jobbet, en uppsats till skolan eller jobbar med din debutroman som du skriver på din fritid och som på sikt kommer att göra dig till en erkänd författare med många utgivna böcker som skänkt mycket glädje till det stora antalet människor som läst dom.

Då och då tar du handen från tangentbordet och för muspekaren till Arkiv/Spara för att inte förlora något av det du nyss skrivit. Om du tar tid på den rörelsen kommer du att finna att det tar dig ca 5 sekunder innan din han är tillbaka på skrivbordet och du kan fortsätta skriva. Om du istället hade tryckt Ctrl + S på en Pc eller Cmd + S på en Mac hade det tagit ca 1 sekund och din hand hade inte behövt lämna tangentbordet. Du har därför sparat ca 4 sekunder på att använda ett kortkommando. 4 sekunder låter inte som mycket men tänk då om du sitter och skriver i 2 timmar och sparar en gång varannan minut så kommer du att lägga ca 4 minuter av din tid helt i onödan bara för att spara ditt arbete, tänk sedan att du gör samma sak ett par gånger i veckan under lång tid så kommer det att bli mycket tid som du spar genom att använda detta kortkommando när du sitter och skriver. Tänk sedan att detta bara är ett kortkommando av många som kan hjälpa dig att förenkla och effektivisera ditt jobb framför tangentbordet och spara in tid, tid som du istället kan lägga på roligare saker än att köra runt muspekaren på skärmen. 

Använd Alt + Enter för att visa egenskaper för ett objekt, t. ex. en fil eller mapp.

Detta är samma sak som att högerklicka med musen och välja egenskaper.

Använd skift + F10 för att visa snabbmeny för valt markerat objekt.

Detta är samma sak som att högerklicka med musen.

Använd Ctrl + R för att uppdatera innehållet i t. ex. en webbläsare.

I många fall går F5 att använda om man föredrar det.